Nieuwe wet geeft betere bescherming van klokkenluiders
16-06-2021Een werkgever mag jou niet benadelen als je als klokkenluider een misstand meldt.
Onlangs is er ingestemd met een wetsvoorstel die het mogelijk maakt om de Europese Richtlijn bescherming klokkenluiders in te voeren. Eind 2021 wordt de huidige Wet Huis voor klokkenluiders aangepast naar de Wet bescherming klokkenluiders.
Doel huidige Wet Huis voor klokkenluiders
Op 1 juli 2016 is de Wet Huis voor klokkenluiders in werking getreden. Het doel van deze wet is om de mogelijkheden tot het melden van een misstand te verbeteren en de melder bescherming te bieden tegen eventuele benadeling die hij oploopt als gevolg van het melden. De wet is ingevoerd omdat werknemers voorheen niet snel een misstand aan de kaak stelde omdat zij vreesde voor hun eigen rechtspositie. De Wet Huis voor klokkenluiders bepaalt dat er een huis is met twee afdeling, te weten een adviserende en onderzoekende afdeling. Deze afdelingen zijn strikt gescheiden. De adviserende taak houdt in dat het Huis voor klokkenluiders advies kan geven aan de werknemer over de stappen die hij moet zetten in geval van het vermoeden van een misstand. Ook geeft het Huis voor klokkenluiders aan of er sprake van een melding in de zin van de wet. Indien het Huis voor klokkenluiders een melding van een misstand van de werknemer in behandeling neemt dan wordt de melding behandeld door de onderzoekende afdeling.
Uitbreiding van de bescherming
De wetswijziging houdt in dat de bescherming van de klokkenluiders wordt uitgebreid als hij een vermoeden van een misstand meldt.
Het betreft de volgende wijzigingen:
- Wanneer een klokkenluider wordt benadeeld door de werkgever, moet hij in een gerechtelijke procedure aantonen dat hij dit niet heeft gedaan vanwege de melding. Hij moet hiervoor een andere redenen hebben. Voorheen was het aan de melder om zelf aan te tonen dat hij vanwege de melding benadeeld was.
- De groep die bescherming heeft wordt groter. Naast werknemer en ambtenaren worden nu ook vrijwilligers, stagairs, zzp’ers, (onder) aannemers van werk en aandeelhouders beschermd.
- Bescherming van meldingen over inbreuk op het recht van de Europese Unie
- De interne meldprocedures van werkgevers moeten aan strenge eisen voldaan ( Binnen een bepaald termijn een ontvangstbevestiging versturen en informatie over de behandeling van de melding). Daarnaast worden er externe bevoegdheden aanwezen om meldingen te ontvangen en onderzoek te verrichten.
- Bescherming voor mensen( vertrouwenspersoon, familie of collega’s) die klokkenluiders helpen.
Dit artikel is getagged met:
Blog
Lees ook
Aanbieden scholing wettelijk vastgelegd
15-06-2021Werkgever is verplicht scholing aan te bieden
Lees het hele artikel
Motiveringsplicht concurrentiebeding in tijdelijk contract
14-06-2021Een tijdelijk contract mag alleen nog een concurrentiebeding bevatten bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Sinds 1 januari 2015 mag een werkgever alleen nog maar een concurrentiebeding opnemen in een contract voor bepaalde tijd wanneer dit vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen noodzakelijk is. De werkgever moet in het concurrentiebeding zelf motiveren welke bedrijfs- of dienstbelangen in het geding zijn.
Lees het hele artikelUitbetaling loon tijdens vakantie
09-05-2021Dit hoor jij uitbetaald te krijgen tijdens je vakantie
Lees het hele artikelWerkgever verhuist
18-04-2021Als je bedrijf verhuist, ben je niet altijd verplicht om mee te gaan!
Lees het hele artikelWerkgever leest e-mails werknemer
06-10-2017Alleen onder bijzondere omstandigheden mag een werkgever de e-mails van een werknemers lezen.
Lees het hele artikelVerkeersboetes verhalen op werkgever
24-07-2017Verkeersboete, vergoed door de baas?
Lees het hele artikelVergoeding overwerk parttimer
24-07-2017Krijgt een parttime werknemer een vergoeding voor overwerk?
Lees het hele artikelGeen toestemming voor vakantie
24-07-2017Onder welke voorwaarden mag je werkgever een verzoek om vakantie weigeren?
Lees het hele artikelLangdurig zorgverlof
24-07-2017Voor wie kan een werknemer zorgverlof opnemen?
Lees het hele artikel