Is een concurrentiebeding per e-mail geldig?

03-07-2017

Een concurrentiebeding is alleen geldig als het schriftelijk is overeengekomen. Maar wanneer is aan die eis voldaan? Diana Simons legt uit.

Voldoet een concurrentiebeding dat per e-mail wordt toegezonden aan de schriftelijkheidseis? Op 8 september 2011 deed de kantonrechter in Dordrecht uitspraak in een zaak die draaide om deze vraag.

Een werknemer was in mei de onderhandelingen ingegaan met een detacheringsbedrijf voor een openstaande vacature. Hij kreeg vervolgens een concept arbeidsovereenkomst toegestuurd per e-mail, met daarin een concurrentiebeding. De werknemer ging daarmee akkoord. Ze spraken af dat hij in dienst zou treden zodra het bedrijf een geschikte opdracht voor hem had gevonden. Dat gebeurde een maand later en hij kon per 1 juli beginnen. De werknemer besloot echter anders: hij wilde deze opdracht aanvaarden als zzp'er en zegde de arbeidsovereenkomst met het bureau op.

Maar volgens het detacheringsbureau mocht hij die opdracht niet als zzp'er uitvoeren, omdat hij gebonden was aan het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst. De werknemer vond echter dat het concurrentiebeding per e-mail niet ‘schriftelijk is overeengekomen' en dus niet geldig is. Het detacheringsbureau stapte daarop naar de rechter.

Zelfde als per post

De rechter merkte op dat de bedoeling van het schriftelijkheidsvereiste vooral is dat een werknemer de consequenties van het concurrentiebeding goed kan overwegen. De werknemer heeft de arbeidsovereenkomst met het beding per e-mail ontvangen en is daarmee akkoord gegaan. Dat is volgens de rechter niet anders dan wanneer hij het contract per post had gekregen en in een brief zijn akkoordverklaring had gegeven.

Het concurrentiebeding is dus wel geldig en de werknemer mag een half jaar lang geen werkzaamheden voor de opdrachtgever verrichten.

Een andere situatie waarin het schriftelijkheidsvereiste een rol speelt:
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bevat een concurrentiebeding en dit contract wordt stilzwijgend verlengd. Is het concurrentiebeding dan automatisch ook opnieuw schriftelijk overeengekomen? Lees de bijdrage Concurrentiebeding bij verlenging van het contract.

Lees ook

Nieuwe wet geeft betere bescherming van klokkenluiders

16-06-2021
Een werkgever mag jou niet benadelen als je als klokkenluider een misstand meldt.

Onlangs is er ingestemd met een wetsvoorstel die het mogelijk maakt om de Europese Richtlijn bescherming klokkenluiders in te voeren. Eind 2021 wordt de huidige Wet Huis voor klokkenluiders aangepast naar de Wet bescherming klokkenluiders.

Lees het hele artikel

Aanbieden scholing wettelijk vastgelegd

15-06-2021

Werkgever is verplicht scholing aan te bieden

 

Lees het hele artikel

Motiveringsplicht concurrentiebeding in tijdelijk contract

14-06-2021

Een tijdelijk contract mag alleen nog een concurrentiebeding bevatten bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Sinds 1 januari 2015 mag een werkgever alleen nog maar een concurrentiebeding opnemen in een contract voor bepaalde tijd wanneer dit vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen noodzakelijk is. De werkgever moet in het concurrentiebeding zelf motiveren welke bedrijfs- of dienstbelangen in het geding zijn.

Lees het hele artikel

Uitbetaling loon tijdens vakantie

09-05-2021

Dit hoor jij uitbetaald te krijgen tijdens je vakantie

Lees het hele artikel

Werkgever verhuist

18-04-2021

Als je bedrijf verhuist, ben je niet altijd verplicht om mee te gaan!

Lees het hele artikel

Boetebeding

05-03-2021
Mag de werkgever boetes opleggen? Lees het hele artikel

Werkgever leest e-mails werknemer

06-10-2017

Alleen onder bijzondere omstandigheden mag een werkgever de e-mails van een werknemers lezen. 

Lees het hele artikel

Verkeersboetes verhalen op werkgever

24-07-2017

Verkeersboete, vergoed door de baas?

Lees het hele artikel

Vergoeding overwerk parttimer

24-07-2017

Krijgt een parttime werknemer een vergoeding voor overwerk?

Lees het hele artikel

Geen toestemming voor vakantie

24-07-2017

Onder welke voorwaarden mag je werkgever een verzoek om vakantie weigeren?

Lees het hele artikel